Základní informace
Podle barvy masa velmi snadno poznáte, jak staré zvíře bylo při porážce využito – mladší jedinci mají maso světle červené, starší naopak více tmavé. Aktuálně největšími světovými producenty jsou Čína, USA a Brazílie, u nás v Evropě pak Německo, Itálie či Francie.
Využití
Pokud byste si chtěli dát hovězí např. v Asii či Středomoří, asi byste moc nepochodili. Velmi často si z něj lidé dělají rostbíf nebo steaky, v Česku se z něj však ve velké míře vaří také guláše nebo svíčková na smetaně. Mnoho lidí si jej rádo vychutnává jako tatarák.
Základem výborného tataráku je hovězí maso ze svíčkové. To se může namlít či jemně naškrábat (špičkou nože). Doplňky, se kterými bude celková chuť maximálně umocněna, jsou zejména vejce, hořčice, sůl, pepř, případně nakrájená cibulka a různé omáčky.
Náboženství
V Indii je kráva považována za posvátné zvíře (zejména pak pro hinduisty), na hovězí steak tedy rozhodně zapomeňte. V některých ze států je nakládání s hovězím masem dokonce zcela zakázáno, případně velmi přísně legislativně ukotveno.
Hovězí ve Francii
Hovězí maso je jednou z velkých pochoutek francouzské kuchyně. Asi nejznámějším hovězím pokrmem je zde Boeuf bourguignon, který vznikl v oblasti Burgundska. Základem je v tomto případě většinou maso ze skotu.
O tento recept se vůbec poprvé zasloužil ve 20. století kuchař Auguste Escoffier. Začal jej nejdříve vařit z celého masa, postupně ale došlo k jeho krájení. Jen za krátko se z tohoto jídla stala ikona francouzské kuchyně.
Zajímavosti
1. Hovězí maso je dnes více libové než dříve, zejména díky chovu masných plemen.
2. Maso je výborným zdrojem železa a bílkovin.
3. Tuk v mase by nikdy neměl přesáhnout doporučené množství 13 %.