Blogujeme

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

Připravte si s námi a Tomášem Černým, skvělým šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Dejvická 34 svěží salát plný zajímavých chutí!

04. 05. 2021
Recepty

Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!

Ingredience 
(2 porce)

●    200 g tresky s kůží či bez, pokud nemáme
●    100 g brambor
●    300 ml mléka na tresku 3.5 %
●    100 ml vody
●    50 ml mléka na salát
●    50 ml olivového oleje
●    30 g černých oliv bez pecky
●    snítka tymiánu
●    1 ks bobkový list
●    1 stroužek česneku bez středu
●    ½ citronu
●    kajenský pepř
●    sůl, pepř

Postup

1.    Mléko a vodu přivedeme k varu s česnekem, tymiánem, bobkovým listem, solí a kůrou z citronu.
2.    Do této lázně dáme filet tresky a necháme stát mimo plamen cca 8 minut. Maso se nám krásně napošíruje, a přitom zůstane šťavnaté.
3.    Z tresky odstraníme kůži a kosti a čisté maso natrháme na menší kousky. Vše dáme do mísy.
4.    V osolené vodě uvaříme na malé kostičky nakrájené brambory. Po uvaření je scedíme a přidáme k tresce, přidáme olivový olej a druhou část mléka zahřátého na cca 40 °C.
5.    Vše osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Vařečkou ještě za tepla dobře mícháme dokola, dokud se nám suroviny nespojí do salátu (lehce bude připomínat pomazánku).
6.    Vše ještě dochutíme solí a pepřem a servírujeme. Posypeme kajenským pepřem a doplníme o pokrájené černé olivy a pár kapek olivového oleje.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Pojďte svými nápady inspirovat nejen nás, ale i ostatní!
Inspirace

Pojďte svými nápady inspirovat nejen nás, ale i ostatní!

06. 05. 2021