Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!
Ingredience (3 porce)
200 g černých fazolí uvařených
125 g loupaných rajčat
300 ml masového vývaru
50 ml olivového oleje
1 PL dvojitého rajčatového protlaku
1 cibule
1 česnek stroužek
500 g mletého masa z hovězího krku či žeber
1 červená paprika čerstvá
½ ks chilli - kajenského čerstvé
½ ČL římského kmínu
sůl, pepř černý mletý
1 ČL Muscovado cukr
½ ČL sladké mleté papriky
½ ČL mleté papriky uzené
snítka čerstvého oregana nebo 1 ČL drhnutého
snítka čerstvého koriandru
100 ml červeného vína
1 ks skořice
1 ks badyánu
1 ks bobkového listu
50 g hořké čokolády minimum 70%
Postup
1. Fazole namočíme přes noc a druhý den uvaříme doměkka v čisté vodě se solí. Scedíme a necháme připravené.
2. Na olivovém oleji dosklovata orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a restujeme na barvu cca 5 minut.
3. Osolíme, opepříme, přidáme cukr a použijeme obě suché papriky, protlak a dobře orestujeme s masem.
4. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku a na malé kousky bez semínek či se semínky pokud chceme pikantnost pokrájené chilli a promícháme.
5. Zalijeme vínem, necháme odpařit alkohol a přidáme loupaná rajčata. Vše dobře spojíme a restujeme dalších cca 5 minut.
6. Poté přilijeme masový vývar, uvařené fazole a na středním plamenu přivedeme k varu. Do takto připravené směsi dáme bobkový list, skořici a badyán a dusíme doměkka pod pokličkou cca 1 hodinu.
7. Pokud je maso měkké, přidáme lístky oregana pokud nemáme můžeme použít drhnuté, posekaný koriandr, hořkou čokoládu a případně dosolíme.