V mexických receptech se lidé vždy snaží o to, aby došlo k vyvážení ostrosti, ale i dalších chutí. Mnoho papriček se mimo sušení také ještě nechává „okouřit“, aby byl chuti přidán zcela nový rozměr. Podle toho, v jaké části Mexika se nacházíte, narazíte i na různé druhy chilli papriček.
Odkud se vzaly?
Chilli papričky vznikly v Jižní Americe, ale jsou pěstovány po celém světě, protože jsou používány jako koření, ale i lék. Kryštof Kolumbus údajně kdysi vyzkoušel chilli papričku a myslel si, že je to příbuzný černého pepře.
Jsou plodem rostlin z rodu Capsicum. Chilli papričky jsou považovány za ovoce, nikoli zeleninu. Mají velmi blízko k rajčatům, třešním a lilku.
Proč jsou tak ostré?
Papričky jsou ostré díky kapsaicinu. Tím, že je pro lidský organismus dráždivý, vyvolává pocit pálení. Pravděpodobný význam této sloučeniny je, aby byli někteří býložravci od papriček odpuzováni.
Na druhou stranu, ptáci k němu averzi nemají, proto je mohou jíst a semínka pak výkaly roznášet dál po světě. Pokud se chcete pálivosti zbavit, doporučujeme zajíst ji cukrem nebo zapít mlékem, které působí jako neutralizátory.
Jalapeño
Jedná se o velmi oblíbené papričky malé až střední velikosti a střední pálivosti. Mohou být využity jako čerstvé, nebo nakrájené na kolečka. Využití nalézají např. na pizze, v dušených polévkách, nachos a dalších receptech.
Habanero
Odrůda Habanero se řadí mezi jedny z nejpálivějších paprik. Zelená barva u nich značí nezralost, ty zralé jsou spíše oranžové až červené. Má se za to, že se vůbec poprvé objevily na Kubě, odkud se dostaly dál do světa. Díky jejich ostré chuti jsou využívány jako přísada do mnoha jídel a pikantních omáček.