Kousky kuřete se nejprve osmaží v těstíčku dozlatova, poté se namáčí v pomerančové omáčce, která má ten správný poměr sladkosti, slanosti, kyselosti a pikantnosti.
Ingredience (2–3 porce)
Kuře
● 400 g kuřecího masa (prsa nebo vykostěná stehna)
● 30 g kukuřičného škrobu
● 30 g hladké pšeničné mouky
● 1 vejce
● 30 ml vody
● sůl a pepř
Omáčka
● 2 lžíce sezamového oleje
● 1 cm nastrouhaného zázvoru
● 2 stroužky česneku
● malý kousek chilli (např. půlka bird´s eye chilli)
● 250 ml pomerančové šťávy (kvalitního džusu)
● 20 g cukru
● 50 ml sójové omáčky
● 1 lžíce kukuřičného škrobu
● 1 lžička pomerančové kůry
Na servírování
● jarní cibulka
● černý sezam
● jasmínová rýže
Postup (středně obtížné, 1 hodina)
Příprava omáčky
1. Rozehřejte si v hrnci sezamový olej. Česnek, zázvor a chilli nasekejte na co nejmenší kousky a minutku nechte opékat na oleji.
2. Odlijte si asi 100 ml pomerančové šťávy a přidejte k ní kukuřičný škrob. Rozmíchejte metličkou, aby se škrob v tekutině rozmíchal a zůstal bez jediné hrudky.
3. Zbytek džusu přilijte k ingrediencím do hrnce, přidejte cukr a sójovou omáčku. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Pak přidejte zbytek džusu s rozmíchaným škrobem.
4. Vařte dalších 5 minut: omáčka mezitím zhoustne. Poté můžete sundat z plotny.
Příprava kuřete
1. Nakrájejte kuře na proužky nebo větší kousky, které se vám budou dobře jíst jako jedno sousto.
2. V misce smíchejte škrob, mouku a vejce. Přidejte kuřecí kousky a promíchejte, aby se všechny kousky v těstíčku obalily.
3. V pánvi nebo ve fritovacím hrnci si rozehřejte dostatek oleje na smažení. Postupně vytahujte kousky z těstíčka a smažte je v oleji. Poté je odložte na talíř – máme hotové první smažení.
4. Jakmile budete mít všechny kousky usmažené, znovu začněte smažit už jednou usmažené kousky, tentokrát na vyšší teplotu a pěkně dozlatova. Kuře tak bude křupavější.
5. Jednotlivé kuřecí kousky namáčejte v omáčce, ať jsou hezky obalené ze všech stran.
6. Před servírováním posypejte jarní cibulkou a sezamem, jako přílohu doporučuji vařenou rýži.