Blogujeme

Čínské smažené kuře s pomerančovou omáčkou

Toto čínské jídlo si získalo popularitu po celém světě: v USA patří mezi nejoblíbenější jídla čínských bister a pomalu se vkrádá také do jídelníčků v Čechách. A právem!

02. 06. 2021
Recepty

Kousky kuřete se nejprve osmaží v těstíčku dozlatova, poté se namáčí v pomerančové omáčce, která má ten správný poměr sladkosti, slanosti, kyselosti a pikantnosti.

Ingredience (2–3 porce)

Kuře
●    400 g kuřecího masa (prsa nebo vykostěná stehna)
●    30 g kukuřičného škrobu
●    30 g hladké pšeničné mouky
●    1 vejce
●    30 ml vody
●    sůl a pepř

Omáčka
●    2 lžíce sezamového oleje
●    1 cm nastrouhaného zázvoru
●    2 stroužky česneku
●    malý kousek chilli (např. půlka bird´s eye chilli)
●    250 ml pomerančové šťávy (kvalitního džusu)
●    20 g cukru
●    50 ml sójové omáčky
●    1 lžíce kukuřičného škrobu
●    1 lžička pomerančové kůry

Na servírování
●    jarní cibulka
●    černý sezam
●    jasmínová rýže

Postup (středně obtížné, 1 hodina)

Příprava omáčky
1.    Rozehřejte si v hrnci sezamový olej. Česnek, zázvor a chilli nasekejte na co nejmenší kousky a minutku nechte opékat na oleji.
2.    Odlijte si asi 100 ml pomerančové šťávy a přidejte k ní kukuřičný škrob. Rozmíchejte metličkou, aby se škrob v tekutině rozmíchal a zůstal bez jediné hrudky.
3.    Zbytek džusu přilijte k ingrediencím do hrnce, přidejte cukr a sójovou omáčku. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut. Pak přidejte zbytek džusu s rozmíchaným škrobem.
4.    Vařte dalších 5 minut: omáčka mezitím zhoustne. Poté můžete sundat z plotny.

Příprava kuřete
1.    Nakrájejte kuře na proužky nebo větší kousky, které se vám budou dobře jíst jako jedno sousto.
2.    V misce smíchejte škrob, mouku a vejce. Přidejte kuřecí kousky a promíchejte, aby se všechny kousky v těstíčku obalily.
3.    V pánvi nebo ve fritovacím hrnci si rozehřejte dostatek oleje na smažení. Postupně vytahujte kousky z těstíčka a smažte je v oleji. Poté je odložte na talíř – máme hotové první smažení.
4.    Jakmile budete mít všechny kousky usmažené, znovu začněte smažit už jednou usmažené kousky, tentokrát na vyšší teplotu a pěkně dozlatova. Kuře tak bude křupavější.
5.    Jednotlivé kuřecí kousky namáčejte v omáčce, ať jsou hezky obalené ze všech stran.
6.    Před servírováním posypejte jarní cibulkou a sezamem, jako přílohu doporučuji vařenou rýži.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021