Blogujeme

Dušené jarní kuře v omáčce s liškami, perlovými cibulkami a Ryzlinkem

Připravte si s námi a Tomášem Černým, skvělým šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Dejvická 34, chutné dušené jarní kuře!

09. 06. 2021
Recepty

Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!

Ingredience (2 porce)

2 ks jarního kuřátka
10 ks perlových nebo sladkokyselých cibulek v nálevu
100 g másla
100 ml Ryzlinku
50 ml olivového oleje
½ brokolice
100 g lišek
1 ks šalotky
2 snítky tymiánu
2 snítky estragonu pokud nemáme použijeme šalvěj
2 ks bobkového listu
200 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany 30%
½ citronu
sůl, pepř

Postup

1. Kuřátka rozdělíme na čtvrtky, osolíme a opepříme. Opečeme na barvu na másle s nahrubo nakrájenou šalotkou.

2. Přidáme tymián, bobkový list a zalijeme vínem. Necháme odpařit alkohol a poté přidáme lístky estragonu, kuřecí vývar a lišky.

3. Přivedeme k mírnému varu a dusíme doměkka cca 20 minut, dokud nejde maso od kosti.

4. Přidáme smetanu, šťávu z citronu, cukr a perlové cibulky. Provaříme cca 10 minut do zhoustnutí a dochutíme solí a pepřem. Poté doplníme o spařenou brokolici. Spaříme ji proto, aby zachovala sytě zelenou barvu.

5. Podáváme s bramborovým pyré, kulatou těstovinou nebo dušenou rýží.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021