Blogujeme

Garam Masála: poznejte jedno z nejběžnějších indických koření

Indická zeleninová či masová jídla často také zahrnují koření Garam Masála. V severoindické kuchyni je toto koření typicky v práškové formě, v jižní části země má formu pasty, do které jsou přimíchány kokosové mléko, ocet nebo voda.

09. 06. 2021
Suroviny

Koření je v Indii využíváno celoročně. Bývá využíváno samostatně, může však být kombinováno i s jinými druhy, které chuťový zážitek ještě umocní.

O co se jedná?

Jedná se o směs pozemních koření používaných v indické kuchyni. Koření pro Garam Masála jsou obvykle opékaná, aby vyvolala více příchutí a aromat. Slovo „masála“ znamená „koření“ a „garam“ znamená „horký“. Nemusí se však nutně jednat o obzvláště pikantní směs. Prášková forma je typicky bezlepková, veganská a vegetariánská, u pastové formy to už tak jednoduché není a musíte se mít více na pozoru.

Složení

Složky, které jsou do tohoto koření zapojeny, se liší dle regionu, ve kterém je vyráběno. Zároveň se složení také liší v závislosti na preferencích šéfkuchaře. V severní části byste v něm našli pouze pepř pro pálivější složku a dále pak různá sladká a aromatická koření. Ostré chuti se tady tedy bát nemusíte. Čím více k jihu země vedou vaše cesty, tím pikantnější vaše Garam Masála bude.

Pokud máte v indické domácnosti svůj vlastní kvalitní recept na Garam Masála, je to považováno za věc pýchy. Každá rodina chce mít svou směs, pochopitelně, co nejdokonalejší.

Směs koření se obvykle skládá z následujících ingrediencí:
•    koriandru;
•    kmínu;
•    kardamomu;
•    hřebíčku;
•    černého pepře;
•    skořice;
•    muškátového oříšku.

Podle toho, v jaké části země se nacházíte, byste v tomto koření mohli nalézt také kurkumu, šafrán, semena fenyklů, zázvor, česnek, hořčičná semena, badyán, tamarind, bobkové listy, malabar listy nebo sušené červené chilli papričky.

Žádoucí účinky

Koření slouží k rovnováze různých příchutí. Mnohé ze surovin však také mají prověřené zdravotní výhody. V tradici hinduistické medicíny je Garam Masála pikantním kořením, které má zvýšit tělesnou teplotu a zlepšit metabolismus.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021

Newsletter

Aby vám nic neuteklo!

Tento web používá cookies za účelem optimalizace efektivního poskytování služeb. Pokud své nastavení cookies nezměníte, chápeme to jako souhlas s jejich užíváním.

Další informace