Koření je v Indii využíváno celoročně. Bývá využíváno samostatně, může však být kombinováno i s jinými druhy, které chuťový zážitek ještě umocní.
O co se jedná?
Jedná se o směs pozemních koření používaných v indické kuchyni. Koření pro Garam Masála jsou obvykle opékaná, aby vyvolala více příchutí a aromat. Slovo „masála“ znamená „koření“ a „garam“ znamená „horký“. Nemusí se však nutně jednat o obzvláště pikantní směs. Prášková forma je typicky bezlepková, veganská a vegetariánská, u pastové formy to už tak jednoduché není a musíte se mít více na pozoru.
Složení
Složky, které jsou do tohoto koření zapojeny, se liší dle regionu, ve kterém je vyráběno. Zároveň se složení také liší v závislosti na preferencích šéfkuchaře. V severní části byste v něm našli pouze pepř pro pálivější složku a dále pak různá sladká a aromatická koření. Ostré chuti se tady tedy bát nemusíte. Čím více k jihu země vedou vaše cesty, tím pikantnější vaše Garam Masála bude.
Pokud máte v indické domácnosti svůj vlastní kvalitní recept na Garam Masála, je to považováno za věc pýchy. Každá rodina chce mít svou směs, pochopitelně, co nejdokonalejší.
Směs koření se obvykle skládá z následujících ingrediencí:
• koriandru;
• kmínu;
• kardamomu;
• hřebíčku;
• černého pepře;
• skořice;
• muškátového oříšku.
Podle toho, v jaké části země se nacházíte, byste v tomto koření mohli nalézt také kurkumu, šafrán, semena fenyklů, zázvor, česnek, hořčičná semena, badyán, tamarind, bobkové listy, malabar listy nebo sušené červené chilli papričky.
Žádoucí účinky
Koření slouží k rovnováze různých příchutí. Mnohé ze surovin však také mají prověřené zdravotní výhody. V tradici hinduistické medicíny je Garam Masála pikantním kořením, které má zvýšit tělesnou teplotu a zlepšit metabolismus.