Dle mnoha legend se o výrobu tohoto sirupu zasloužili domorodí obyvatelé Ameriky, kteří mízu z javorů zpracovávali dlouho předtím, než zde dorazili Evropani.
O co se jedná
Javorový sirup se vyrábí z cirkulující tekutiny neboli mízy z javorů cukrových. V Severní Americe se konzumuje po mnoho staletí. Více než 80 % světové produkce se nyní vyrábí v provincii Quebec ve východní Kanadě.
Výsledným produktem lze osladit mnoho pokrmů.
Legendy o jeho vzniku
Jedna z legend vypráví o ženě jménem Moqua, která vařila losa pro svého manžela Woksise. V hrnci však postupně došla voda, a tak jako alternativu použila javorovou mízu. Ze svařené mízy pak nakonec vznikl sirup.
První metody sbírání
Rané indiánské metody sběru mízy zahrnovaly vyříznutí tvaru „V“ do kůry javoru a umístění klínu na spodní část řezu. Míza pak vytékala z klínu do košů, které byly umístěny u paty stromu. Někdy tyto koše domorodí Američané vyráběli ze dřeva, které se vydlabalo sekerou. Ty byly používány rok co rok. Jindy byly koše vyrobeny z kůry stromů – v tom případě se používaly pouze jednu sezonu.
Míza se shromáždila a pomalu vařila, dokud se nezměnila v sirup. Následně se pak nechala vychladnout a uchovávala v koších. Obecně shromažďování a vaření mízy prováděly v kmeni ženy.
Jak vybrat ten pravý
Existuje několik různých druhů javorového sirupu charakterizovaných barvou.
V USA je javorový sirup klasifikován buď jako Třída A nebo B, kde je Třída A dále rozdělena do tří skupin – Světle jantarový, Středně jantarový a Tmavě jantarový. Stupeň B je nejtmavší javorový sirup, který je k dostání.
Tmavší sirupy se vyrábějí z mízy extrahované později v období sklizně, obvykle mají výraznější javorovou chuť a používají se k pečení, zatímco ty lehčí a světlejší se využívají k pokapání potravin (lívance, palačinky...).
Účinky
Javorový sirup se řadí mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a je tak dobrou variantou v prevenci proti cukrovce.
Jeho výhodou je také velké množství minerálů, jakými jsou mangan, zinek nebo třeba vápník. Pokud jste na cestě za lepší postavou, může vám javorový sirup skvěle nahradit běžná sladidla.
Zajímavosti
1. Na jeden galon sirupu (asi 3,79 litru) je využívána míza ze 2,5 stromů javorů cukrových.
2. V míze byste našli asi jen 2 % cukru, zbytek je voda. Ke tvorbě sirupu se tak míza musí vařit, aby dosáhla alespoň 66 % objemu cukru.
3. Pokud jej neotevřete, můžete jej skladovat při pokojové teplotě hodně dlouho. Po otevření by však měl být uchován v lednici.