Blogujeme

Klasické risotto s parmazánem, sladkým balzamikem a citronovou kůrou

Připravte si s námi a Tomášem Černým, skvělým šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Dejvická 34, klasické risotto!

04. 10. 2021
Recepty

Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!

Ingredience (1 porce)
160 g rýže na risotto (Carnaroli, Vialone nano či Arborio)
80 ml bílého vína
1 ks malé šalotky
100 ml olivového oleje
30 g másla
30 g strouhaného parmazánu
3 g kůry z citronu
voda na podlévání
20 ml sladkého krémového balzamika
sůl, pepř

Postup

1. Na polovině olivového oleje zpěníme najemno nakrájenou šalotku, přidáme nepropláchnutou rýži a zrno orestujeme, ale dáme pozor, abychom ho nespálili. Po cca 1 minutě podlijeme vínem a necháme odpařit alkohol.

2. Rýži osolíme, opepříme a po její okraj zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a mícháme cca každé 2-3 minuty. Dle potřeby doléváme vodu, ale vždy jen lehce nad okraj hladiny rýže. Rýži vaříme tak, aby byla al dente neboli na zkus.

3. Až je rýže hotová, stáhneme ji z ohně a přidáme druhou polovinu olivového oleje, máslo a parmazán a vše vymícháme do emulze.

4. Doplníme o najemno nakrájenou či nastrouhanou citronovou kůru a servírujeme na talíř.

5. Nakonec dekorujeme několika kapkami sladkého balzamika.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021