Pro chutnou svačinu nebo rychlý oběd ale nemusíte běžet do stánku, vše si můžete připravit doma čerstvé a v nejlepší kvalitě. A pak už si jen představovat, že se s pitou v ruce procházíte po ulicích starobylého Jeruzaléma nebo Bejrútu.
Ingredience (4 porce)
Na falafel
● 1 hrnek cizrny (nevařené)
● 2 stroužky česneku
● 1 šalotka (nebo půl malé cibule)
● 2 lžičky soli
● 1 lžička římského kmínu
● půl lžičky kajenského pepře
● malá hrst čerstvé petržele
● malá hrst čerstvého koriandru
Na humus
● 1 plechovka předvařené cizrny (240 g cizrny)
● 100 ml tekutiny z plechovky cizrny
● 100 ml olivového oleje
● 100 g tahini
● 1 malý stroužek česneku
● šťáva z půlky citronu
● půl lžičky mletého římského kmínu
● sůl
Na servírování
● pita chleby
● čerstvá zelenina: rajčata, okurek, nakládané chilli papričky, listový salát a jiné
Postup (snadné, 12 hodin namáčení cizrny, jinak 1 hodina)
Falafel
1. Cizrnu namočte do vody na nejméně 12 hodin.
2. Další den slijte vodu a k cizrně přidejte česnek, šalotku a veškeré koření. Postupně mixujte ručním mixérem. Cílem je vytvořit směs, ve které už nebudou celé kuličky cizrny, zároveň ale nebude rozmixovaná úplně nahladko. Promíchejte.
3. Rozehřejte si pánev s dostatečným množstvím olejem na smažení nebo fritovací hrnec.
4. Nyní je čas tvořit falafely: můžete si pořídit tvořítko na falafel, které vám celou práci velmi usnadní, případně tvořit kuličky za pomoci dvou lžiček a dlaní. Aby se vám směs nelepila, namočte si ruce do studené vody.
5. Smažte dozlatova.
Humus
1. Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne krásně hladký krém.
2. Doporučuji servírovat s čerstvými bylinkami a kapkou olivového oleje.
Příprava plněné pity
1. Rozřízněte si pita chléb.
2. Horní i spodní polovinu zevnitř natřete pořádnou vrstvou humusu.
3. Dovnitř vložte kousky falafelu.
4. Přidejte čerstvou zeleninu: skvěle se hodí kolečka rajčat nebo okurků, nakládané chilli papričky nebo listový salát.