Blogujeme

Libanonský humus a falafel v pita chlebu

Kousky čerstvého křupavého falafelu a jemný humus si nejlépe vychutnáte s čerstvou zeleninou v nadýchaném pita chlebu. Jedná se o jedno z nejoblíbenějších street food jídel, ať už na Blízkém východě, v Evropě nebo v USA.

15. 07. 2021
Recepty

Pro chutnou svačinu nebo rychlý oběd ale nemusíte běžet do stánku, vše si můžete připravit doma čerstvé a v nejlepší kvalitě. A pak už si jen představovat, že se s pitou v ruce procházíte po ulicích starobylého Jeruzaléma nebo Bejrútu.

Ingredience (4 porce)

Na falafel
●    1 hrnek cizrny (nevařené)
●    2 stroužky česneku
●    1 šalotka (nebo půl malé cibule)
●    2 lžičky soli
●    1 lžička římského kmínu
●    půl lžičky kajenského pepře
●    malá hrst čerstvé petržele
●    malá hrst čerstvého koriandru

Na humus
●    1 plechovka předvařené cizrny (240 g cizrny)
●    100 ml tekutiny z plechovky cizrny
●    100 ml olivového oleje
●    100 g tahini
●    1 malý stroužek česneku
●    šťáva z půlky citronu
●    půl lžičky mletého římského kmínu
●    sůl

Na servírování
●    pita chleby
●    čerstvá zelenina: rajčata, okurek, nakládané chilli papričky, listový salát a jiné

Postup (snadné, 12 hodin namáčení cizrny, jinak 1 hodina)

Falafel
1.    Cizrnu namočte do vody na nejméně 12 hodin.
2.    Další den slijte vodu a k cizrně přidejte česnek, šalotku a veškeré koření. Postupně mixujte ručním mixérem. Cílem je vytvořit směs, ve které už nebudou celé kuličky cizrny, zároveň ale nebude rozmixovaná úplně nahladko. Promíchejte.
3.    Rozehřejte si pánev s dostatečným množstvím olejem na smažení nebo fritovací hrnec.
4.    Nyní je čas tvořit falafely: můžete si pořídit tvořítko na falafel, které vám celou práci velmi usnadní, případně tvořit kuličky za pomoci dvou lžiček a dlaní. Aby se vám směs nelepila, namočte si ruce do studené vody.
5.    Smažte dozlatova.

Humus
1.    Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne krásně hladký krém.
2.    Doporučuji servírovat s čerstvými bylinkami a kapkou olivového oleje.

Příprava plněné pity
1.    Rozřízněte si pita chléb.
2.    Horní i spodní polovinu zevnitř natřete pořádnou vrstvou humusu.
3.    Dovnitř vložte kousky falafelu.
4.    Přidejte čerstvou zeleninu: skvěle se hodí kolečka rajčat nebo okurků, nakládané chilli papričky nebo listový salát.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021