Blogujeme

Limetky: Ten méně známý příbuzný

Limetky jsou malé zelené citrusové plody, které lze velmi snadno rozpoznat. Nejběžnější jsou perské limetky. Většina komerčně pěstovaných limet na světě pochází z Mexika – země, která jich také spotřebuje jednoznačně nejvíce.

06. 05. 2022
Suroviny

Používají se v kuchyních po celém světě. Čerstvé limetky mohou výrazně změnit chuť vašeho jídla a nápojů. Výhodou je také to, že limetky jsou na většině trhů dostupné po celý rok.

Limetka proti citrónu

Citrony a limetky jsou dva druhy ovoce, které, i když se geneticky liší, spolu úzce souvisí. Stejně jako pomeranče, mandarinky a grapefruit patří do širší kategorie citrusových plodů.

Citrony se obvykle pěstují v mírném klimatu, zatímco limetky rostou lépe v tropických a subtropických oblastech. V rámci množství dostupných vitaminů jsou na tom citrony o trochu lépe. Nabízejí také více minerálů včetně draslíku, vitaminu B6 a kyseliny listové.

V limetkách naopak naleznete více sacharidů a kalorií, ovšem jen nepatrně.

Jak limety využít

Limetky můžete využít jak pro šťávu, tak i jejich kůru. Tu lze ostrouhat struhadlem, měli byste se však vyhnout hořké bílé dřeni pod ní. Pro nejlepší možný chuťový zážitek zpracovávejte šťávu z limetek až tehdy, kdy jsou delší dobu při pokojové teplotě. Na desce stolu / pracovní plochy je pak dlaní na chvíli poválejte.

Celé limetky lze také nakrájet na plátky a měsíčky. Limetkové ozdoby jsou oblíbené pro nápoje a některá jídla včetně mořských plodů a salátů.

Pozitivní účinky jejich konzumace

Konzumace limetkového ovoce nebo pití limetkové šťávy poskytuje řadu zdravotních výhod. Limetky mají vysoký obsah aktivních látek, které ve vašem těle fungují jako antioxidanty, včetně flavonoidů, limonoidů, kempferolu, kvercetinu a kyseliny askorbové.

Výzkumy také ukazují, že limetky mohou snížit několik rizikových faktorů srdečních onemocnění. Mají vysoký obsah vitaminu C, což může pomoci snížit vysoký krevní tlak. Vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem srdečních onemocnění.

Vitamin C může také chránit před aterosklerózou – onemocněním, při kterém se ve vašich tepnách hromadí plak a zužují se.

Možné nežádoucí účinky

Limetky jsou velmi kyselé, proto byste je měli využívat s mírou. Konzumace mnoha limetek může zvýšit riziko zubního kazu, protože kyselina v limetkách a dalších citrusových plodech může narušovat zubní sklovinu.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021