Blogujeme

„Ochutnejte“ s námi základní surovinu, která v Itálii nikdy nesmí chybět!

Rajčata jsou možná jednou z nejuniverzálnějších nabídek letní sezony. Řadíme je mezi superpotraviny, neboť nabízí mnoho výhod pro celou řadu tělesných systémů. Jejich nutriční obsah podporuje zdravou a krásnou pokožku, hubnutí, ale i zdraví srdce.

12. 08. 2021
Suroviny

Zajímavostí je zde určitě i fakt, že ještě před 200 lety byla rajčata v Americe považována za toxická. Nyní jsou čtvrtou nejoblíbenější zeleninou/ovocem, a to hned za brambory, salátem a cibulí.

Výhody, které přináší

Rajčata jsou velmi výživná rostlinná potravina, jejich konzumace je tedy více než vhodná – snižují riziko vzniku srdečních onemocnění, diabetu, ale i rakoviny.

Vyšší příjem ovoce a zeleniny také vede ke zdravější kůži, lepší kvalitě vlasů, vyšší celkové energii, ale také k redukci hmotnosti – výrazně tak můžete omezit vznik obezity.

Rajčata obsahují velké množství vitaminu C a dalších antioxidantů, čímž bojují proti tvorbě volných radikálů, které způsobují rakovinu. Díky obsahu lykopenu jsou také skvělou zbraní proti rakovině prostaty.

Pokud ve své stravě omezíte sodík a doplníte draslík, můžete při své dietě dosáhnout velmi pozoruhodných výsledků a omezujete možnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Ovoce, nebo zelenina?

Rajčata jsou druhem ovoce, které je však částečně považováno také za zeleninu. Termín „ovoce“ se používá k popisu sladkého a masitého botanického ovoce, „zelenina“ se pak používá k označení široké škály částí rostlin, které nejsou tak bohaté na fruktózu.

Zelenina bývá často servírována v miskách či jako příloha, naproti tomu ovoce zase spíše jako dezert nebo svačina. Svými výživovými hodnotami je tak rajče považováno za zeleninu, botanicky však za ovoce.

Historie

Rajčata se u nás vzala nejspíše někde z Jižní Ameriky (Peru a Ekvádor), jejich původ však není zcela přesný. K nám do Evropy je v 16. století dovezli Španělé, od té doby se ve Španělsku a Itálii stala hlavní surovinou pro přípravu mnoha druhů jídel.

Nejdříve byla rajčata pěstována jako okrasná rostlina, protože se mělo za to, že jsou jedovatá. To je částečně pravda – kořeny a listy jsou jedovaté, jedlé jsou tak jen samotné plody.

Zajímavosti

1.    Rajčata jsou zdravější než klasická jablka.
2.    Nedávejte rajčata do lednice, ideální teplota k uskladnění by měla být kolem 10 stupňů Celsia.
3.    Rajčata jsou zeleninou také z jiného důvodu – na ovoce tehdy nebyla uvalována dovozní cla, na zeleninu ano. Zařazení do zeleniny je tedy čistě ekonomický důvod.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021