V Brazílii je koupíte opravdu na každém rohu, vy si ale kvůli nim nemusíte kupovat letenku. Stačí pár ingrediencí, tento recept a můžete se vypravit do sýrového nebe přímo ze své kuchyně.
Ingredience (cca 6 porcí)
● 400 g tapiokové mouky
● 320 ml mléka
● 4 lžíce oleje
● 130 g sýru Minas (je možné nahradit sýrem Gruyère nebo parmezánem)
● 2 velká vejce
● 3 lžičky soli
Postup (středně obtížné, 1 hodina)
1. V hrnci zahřejte mléko s olejem a solí. Stačí přivést k varu, poté sundejte z plotny. Nyní přichází na řadu míchání ingrediencí, doporučujeme použít robota s hnětací metlou, který vám ušetří spoustu práce. Těsto jde vymíchat i ručně, ale počítejte s tím, že se u toho zapotíte.
2. K horkému mléku přidejte tapiokovou moukou a míchejte (v robotu nebo ručně), dokud vám nevznikne hladká, lehce lepivá směs.
3. Přidejte vejce a znovu zapracujte do těsta. Nejprve to bude vypadat, že se vejce s tapiokovým těstem nikdy nespojí, v tomto bodě je ale třeba trpělivost. Míchejte, dokud nevznikne co nejhladší těsto.
4. Nakonec přidejte najemno nastrouhaný sýr a zapracujte do těsta.
5. Připravte si plech vyložený pečícím papírem, připravte si také dvě lžíce a sklenici s vodou. Za pomoci lžíce naberte množství těsta na jeden pao – jeho velikost by měla být trochu menší než golfový míček. Za pomoci druhé lžíce těsto shrňte na papír. Takto tvořte kopičky těsta. Na jeden plech doporučuji dát cca 20 pao s rozestupy, během pečení se trochu nafouknou. Celkem by vám těsto mělo vyjít na cca 40 pão, tedy 2 plechy.
6. Namočte si prsty ve vodě a každý bochánek trochu dotvarujte, ať je hezky kulatý.
7. Pečte na 180 °C 15–20 minut. Pao se během této doby nafouknou dokulata. Po upečení by na povrchu měly být pevné a lehce opečené, uvnitř ale budou vláčné. Doporučuji se do nich pustit ještě zatepla, po zchládnutí jsou tužší. Případně je můžete chvilinku rozehřát v mikrovlnce nebo v troubě.