Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!
Ingredience (3 porce)
Chobotnice:
1 kg chobotnice bez ledu a glazury
2 ks mrkve
100 g řapíkatého celeru
1 ks cibule se slupkou
1 ks pomeranče
100 ml červeného vinného octa
1 ks sušené chilli papričky
1 ltr bílého vína
1 ltr vody
Aioli majonéza:
1 stroužek česneku bez středu
50 ml mléka
50 ml rostlinného oleje
50 ml olivového oleje
Sůl
1 ČL červeného vinného octa
Postup
Chobotnice:
1. Do hrnce dáme veškeré tekuté suroviny, zeleninu pokrájenou na čtvrtiny, chilli a necháme zavařit. Poté stáhneme na mírný plamen.
2. Chobotnici do vývaru přidáme tak, že ji třikrát vymácháme nahoru a dolů. Nikdy ji nevaříme zprudka! Jestli je chobotnice hotová vyzkoušíme vpíchnutím špejle tak, aby se špejle dostala bez obtíží až ke středu. Po uvaření maso vyjmeme a použijeme vše kromě hlavy. Maso necháme rozdělené na chapadla.
3. Doba varu chobotnice je různá. Důležité je, aby maso bylo i v nejsilnější části měkké! Var bude trvat cca 45 minut a déle.
4. Po uvaření okrájíme chapadla a servírujeme.
Aioli majonéza:
1. Veškeré suroviny dáme do úzké nádoby a tyčovým mixérem pomalu vytvoříme majonézu tak, že mixér pomalu vytahujeme ode dna směrem nahoru. Tím vzniká emulze v podobě majonézy.