Cizrna je skvělým zástupcem přírodních proteinových produktů. Je pěstována pro svůj vysoký obsah proteinů a vlákniny, mohli byste ji nalézt také pod názvy gram, bengálský gram, garbanzo, garbanzo fazole nebo egyptský hrášek.
Co vám cizrna přinese
Cizrna je jednou ze superpotravin, které mají na lidský organismus skvělý účinek. Obsahuje velké množství vlákniny a dalších živin (železo, vápník…). Je také velmi dobrým pomocníkem při hubnutí, a to díky látkám, které pomáhají s kontrolou hmotnosti.
Dle mnoha odborníků je také její užívání vhodné při civilizačních onemocněních (cukrovka apod.).
Jak si ji připravit
Cizrnu si můžete vychutnat jako poměrně zdravou svačinku, třeba v kombinaci s některým z koření.
Mnoho lidí si také v poslední době cizrnou nahrazuje maso v polévkách či různých směsích, určitě ji také můžete doplnit do zeleninových polévek, díky čemuž budou nutričně ještě více vyvážené.
Na co si dát bacha
Cizrna by se rozhodně neměla jíst syrová, neboť obsahuje mnohé toxiny a další látky, které je pak obtížné strávit. Zároveň je, podobně jako další luštěniny, i při povaření plná komplexních cukrů, které mohou zapříčinit plynatost.
Pokud ji tak chcete zavést do svého pravidelného jídelníčku, jděte na to opravdu pomalu, aby si na ni tělo postupně navyklo.