Blogujeme

Poznejte kouzlo cizrny, ještě zdravější alternativy k tradičním luštěninám!

V posledních letech lidé ještě více dbají na to, co vlastně jedí – občas se rozhodnou „zhřešit“, ale chtějí mít při tom o trochu lepší pocit. A právě tady nastupuje cizrna jako skvělá alternativa k jinak nezdravému způsobu stravování.

15. 07. 2021
Suroviny

Cizrna je skvělým zástupcem přírodních proteinových produktů. Je pěstována pro svůj vysoký obsah proteinů a vlákniny, mohli byste ji nalézt také pod názvy gram, bengálský gram, garbanzo, garbanzo fazole nebo egyptský hrášek.

Co vám cizrna přinese

Cizrna je jednou ze superpotravin, které mají na lidský organismus skvělý účinek. Obsahuje velké množství vlákniny a dalších živin (železo, vápník…). Je také velmi dobrým pomocníkem při hubnutí, a to díky látkám, které pomáhají s kontrolou hmotnosti.

Dle mnoha odborníků je také její užívání vhodné při civilizačních onemocněních (cukrovka apod.).

Jak si ji připravit

Cizrnu si můžete vychutnat jako poměrně zdravou svačinku, třeba v kombinaci s některým z koření.

Mnoho lidí si také v poslední době cizrnou nahrazuje maso v polévkách či různých směsích, určitě ji také můžete doplnit do zeleninových polévek, díky čemuž budou nutričně ještě více vyvážené.

Na co si dát bacha

Cizrna by se rozhodně neměla jíst syrová, neboť obsahuje mnohé toxiny a další látky, které je pak obtížné strávit. Zároveň je, podobně jako další luštěniny, i při povaření plná komplexních cukrů, které mohou zapříčinit plynatost.

Pokud ji tak chcete zavést do svého pravidelného jídelníčku, jděte na to opravdu pomalu, aby si na ni tělo postupně navyklo.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021