Šafrán poznáte na první dobrou – jedná se o tenká červená vlákna. Hlavní nevýhodou, proč jej v běžné domácnosti asi příliš často neuvidíte, je jeho vyšší pořizovací cena.
Odkud se k lidem vlastně vzal?
Květina, ze které je šafrán sbírán, se přezdívá šafránový krokus. Prapůvodně byl pěstován v Řecku, dnes je však realita jiná – najdete jej jak v Indii, Íránu, ale i Maroku. Mnoho světové produkce je tedy dováženo právě odtud.
Chuť a využití
Šafrán je v chuti velmi jemný a voňavý. Ať už jej využijete v jakémkoli pokrmu, hned jej poznáte – i díky tomu, že je jemně nasládlý.
Šafrán nejčastěji naleznete ve francouzské a španělské kuchyni, využít jej můžete například ve spojení s rýží, kuskusem či libovolnými těstovinami. Mnoho hospodyněk jej také přidává do svých polévek. Aby si získal co nejintenzivnější chuť, se jej doporučuje namáčet do trochy teplé vody, olivového oleje, či rozpuštěného másla. Takto ochucenou tekutiny můžete spolu se šafránem přidat do pokrmu nejlépe na konci vaření.
Hodně drahá surovina
Na jeden kilogram šafránu je nutné sesbírat až 200 000 květů, a to ručně. I proto je jeho cena tak vysoká – za kilogram tohoto koření snadno zaplatíte i 300 000 Kč, vše se odvíjí od jeho kvality.
Zajímavosti
1. Šafrán posiluje psychiku a kardiovaskulární systém.
2. Mimo kuchyň nalézá šafrán využití i coby silné afrodiziakum.
3. Šafrán má vícero druhů, ostatní jsou však většinou jedovaté.
4. Koření bývá často šizeno, a to především měsíčkem lékařským a světlicí barvířskou.