Tradice výroby sýra Minas je stará více než 300 let. V květnu 2008 byl původní pevný vyzrálý sýr Minas prohlášen brazilským nehmotným kulturním dědictvím IPHAN, a to brazilským institutem pro národní historická a umělecká dědictví.
Co byste o něm měli vědět
Čas zrání se u tohoto sýra může pohybovat od čtyřech do deseti dnů. Má houbovitou strukturu se spoustou vzduchových bublin uvnitř a jemnou, avšak poměrně slanou, chutí. Slanost se většinou liší dle regionu a výrobce. Nejedná se o sýr, který by byl nějak zvlášť vhodný k vaření – můžete si z něj ale vyrobit palačinky, pečivo nebo sendviče. Textura má tendenci být mírně gumovitá.
Trocha historie
První recept na vytvoření tohoto sýra byl do Brazílie přenesen z Portugalska v 19. století, tehdy se jen mírně přizpůsobil místním podmínkám. V původním receptu se sůl práškuje na povrch sýra a chvíli se nechá odležet. Pak se obrátí vzhůru nohama a na druhou stranu se opět nanese vrstva soli. Za více než 200 let se však způsob výroby tohoto sýra změnil jen minimálně.
Jak si jej užít
Sýr skvěle vyniká ve spojení s džemy a ovocnými příchutěmi. Čerstvý sýr lze kombinovat s lehkým a suchým bílým vínem, jakými jsou např. Sauvignon Blanc nebo Ryzlink rýnský. Dobře se také kombinuje s krůtími prsy a jinými nízkotučnými uzeninami, vařenou zeleninou se silnou chutí nebo třeba se saláty.
Zajímavosti
1. Ve státě Minas Gerais se aktuálně nachází asi na 30 tisíc různých výrobců sýra.
2. Mnoho rodin si jej také vyrábí doma svépomocí.
3. Dříve se sýr nechával dozrát přirozeně pod širým nebem, jen velmi zřídka nad sporákem, aby se vysušil teplem.