Blogujeme

Také jste milovníky tuze sladkého karamelu?

Karamel je sladká pochoutka vyráběná z cukru jeho zahříváním na 170 stupňů Celsia. Zahříváním se tvoří nové sloučeniny, které z cukru vytváří hmotu bohaté chuti a tmavohnědé barvy. Celý proces nese název od samotného produktu – karamelizace.

01. 07. 2021
Suroviny

K výrobě karamelu můžete využít prakticky jakýkoli cukr, nejčastěji je však využíván cukr bílý.

Příprava

Při jeho přípravě můžete využít např. i smetanu či jiné složky, díky kterým se z husté hmoty stává spíše omáčka. Velmi často je také využívána sůl, se kterou karamel nehořkne – hořknutí je totiž přirozeným procesem karamelizace.

Velmi často se také můžete setkat s vyloženě slanou variantou – nejen v podobě omáček, ale i u zmrzlin a v dalších případech. Slaný karamel aktuálně v rámci příchutí nabírá na velké popularitě.

Využití

Určitě jste si někdy na karamelu pochutnali jen tak, nedá se ho však sníst (kvůli jeho sladkosti) velké množství. Hodně často je také využíván do cukroví, bonbonů, dezertů, ale i nápojů.

Ta pravá slaná chuť

Slaný karamel se poprvé objevil v roce 1977 u francouzského šéfkuchaře Henri Le Rouxe. Tehdy do něj přidal mimo základní směs také drcené ořechy. Ve Francii si tuto novinku zanedlouho velmi oblíbili.

Největší obliby dosáhl po roku 2000, kdy mnoho kuchařů začalo do karamelových a čokoládových pokrmů přidávat špetku soli pro zvýraznění chuti. Jakmile jej jednou ochutnáte, tak už nikdy nebudete chtít jinak.

Zajímavosti

1. Karamel je pro tělo lépe stravitelný než obyčejný cukr.

2. Přemena cukru v karamel je nejen dlouhý, ale i poměrně náročný proces.

3. Čím více tučnou smetanu v rámci přípravy karamelu využijete, tím lépe. Karamel pak bude mít mnohem lepší chuť.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021