Nejčastěji ji charakterizuje kombinace masa, fazolí a kukuřice, v tomto případě tyto ingredience použijeme s poctivou dávkou sýra pro přípravu božské tex-mex quesadilly.
Ingredience (4 porce)
● 4 středně velké tortilly (průměr 20 cm)
● 400 g mletého hovězího masa
● 1 menší cibule
● 2 stroužky česneku
● 150 g pasírovaných rajčat
● 1 lžička římského kmínu
● 1 lžička uzené papriky
● 1 lžička mletého koriandru
● 1 lžička mletého černého pepře
● půl lžičky chilli
● 50 g uvařené kukuřice
● 200 g předem uvařených fazolí (můžete použít ty z plechovky)
● nakládané jalapeños
● 240 g sýra: skvělý je čedar nebo Monterrey Jack
Na servírování
● mexické omáčky: guacamole, salsa roja nebo salsa verde
Postup (snadné, 45 minut)
1. Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte ji na oleji. Po několika minutách přidejte propasírovaný česnek a asi minutu ho opékejte s cibulí. Během chvilky se česnek rozvoní.
2. Přidejte hovězí maso, sůl a pepř a postupně maso opečte ze všech stran. Za pomoci špachtle nebo vařečky ho rozmělněte.
3. Přidejte pasírovaná rajčata a veškeré koření. Promíchejte a nechte maso propéct.
4. Nakonec k masu přimíchejte také kukuřici a fazole. Ochutnejte a podle potřeby dosolte.
5. Pánev vyčistěte ubrouskem nebo si vezměte druhou pánev. Lehce ji potřete olejem a položte na ni tortillu. Na polovinu tortilly dejte masovou směs, na ni naskládejte na plátky nakrájené jalapeños a zasypejte bohatě sýrem. Přiklopte.
6. Nechte opéct z jedné strany, poté opatrně otočte (přes dlouhou stranu tortilly). Tortilla se hezky opeče dozlatova a sýr uvnitř se rozteče.