Pravé wasabi se vyrábí z oddenku rostliny Wasabia japonica.
Jak chutná?
Skutečné čerstvě nastrouhané wasabi chutná jasně a s nádechem rychle odeznívajícího tepla. Je štiplavé, ale zároveň dostatečně jemné, aby nechalo vyniknout chuti čerstvé syrové ryby. Pociťovaný ráz tepla, které wasabi při konzumaci sushi dodává, má onu rybí chuť zvýraznit, nikoli ji zakrýt.
„Falešné wasabi“ pálí mnohem výrazněji a také déle, protože se vyrábí z křenu a někdy i hořčice. Příliš velké množství této imitace zcela zakryje jemnou chuť sushi, kterou byste měli cítit.
Jak bývá nejčastěji vyráběno?
Pravá rostlina wasabi je součástí čeledi Brassicaceae. V této rodině rostlin byste našli také křen, ředkvičky a hořčici. Protože je autentické wasabi velmi drahé, tak je většina, kterou byste našli v obchodech s potravinami a s baleným sushi, vyrobena z práškového křenu a umělého barviva. Takové wasabi může obsahovat i hořčičný prášek a zahušťovadla, jakými jsou např. mouka nebo kukuřičný škrob.
Jak poznat to pravé od falešného?
Chcete-li rozpoznat falešné wasabi, nejprve se podívejte na jeho texturu – pastovitá a hustá konzistence je znakem napodobeniny; skutečné wasabi bude mít strouhanou, drsnou texturu.
Jak již bylo řečeno, aby bylo možné zachytit co nejvíce chuti, tak se podává nejlépe vždy čerstvě nastrouhané. Tradiční metodou strouhání je přejíždění kořenem v kruzích po žraločí kůži, která působí jako brusný papír a z kořene odřezává velmi jemné kousky.
Proč je pravé wasabi tak drahé?
Rostlina Wasabia japonica je neuvěřitelně náročná na pěstování, musí totiž být částečně ponořena do tekoucí vody. V Japonsku roste „divoké wasabi“ ve skalnatých korytech řek. Tím, že je velmi citlivou rostlinou, ji mohou „zabít“ i nepatrné změny vlhkosti či prostředí. Právě proto je jeho cena tak vysoká!
Zajímavosti
1. Rostlina, ze které wasabi pochází, nesnáší přímý sluneční svit. Pěstování je tedy opravdu náročné.
2. Pojmenování „japonský křen“ je ve skutečnosti špatně. Křen je totiž zcela jiná rostlina.
3. Wasabi má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti a obsahuje draslík, vápník a vitamín C.